Richtlijnen banen in de winter

Geldende richtlijnen voor de banen, tijdens de winterperiode:

In de winter ziet het er vaak prachtig uit op het tennispark. Ondanks de kou slaat de fanatieke tennisser dan ook graag een balletje. Het is dan erg fijn dat TV Overbos all weather Probounce tennisbanen heeft. Een Probounce kunstgrasvezel is ontwikkeld om te presteren onder alle weersomstandigheden. Niks aan de hand dus! Toch zijn er omstandigheden waarbij het niet verstandig is de baan op te gaan.

Bij ijzel of ijsvorming is het niet moeilijk te bedenken dat het glad en gevaarlijk is op de tennisbaan. Minder bekend, maar wat wel de grootste invloed heeft of er gespeeld kan worden, is de invloed van het weer op de fundatie. Op een all weather Probounce baan kan daardoor niet onder alle weersomstandigheden gespeeld worden ook al lijkt het Probounce veilig om op te spelen. Dit is natuurlijk erg verwarrend voor de tennisser. Wanneer kun je nou echt spelen op Probounce tennisbanen in de winter?

De conditie van de Probounce kunstgrasvezels zijn getest op speeleigenschappen tot (min) -20° Celsius. Het is eerder de vraag of de speler wil tennissen onder deze omstandigheden. Een belangrijkere vraag om te stellen is: “kan er gespeeld worden op de fundatie?” Bij TV Overbos is lava toegepast als fundatie. Een ongebonden fundatie zoals lava is wel vorstgevoelig. De goede eigenschappen van lava voor in de zomer zijn tegelijkertijd de nadelen in de winter. Lava is een losse korrel dat vocht vast houdt. In de winter vriest de korrel los doordat het water bevriest en daardoor in volume toeneemt. Zolang het water bevroren is geeft dit niet en is de fundatie één geheel. Er kan gewoon op gelopen worden.

Spelen kan wel op Probounce banen tijdens een droge vorstperiode

Wanneer een tennisbaan en de lavafundatie bevroren is tijdens droge weersomstandigheden kan er prima op gespeeld worden. De tennisbaan is wel hard en kan glad zijn. Als speler blijft het dus wel opletten!

Spelen kan niet op Probounce banen tijdens de periode van opdooi

Op Probounce kan zolang er geen ijs of water op staat wel gelopen worden. Handig, maar spelers hebben onbedoeld niet in de gaten dat er schade kan ontstaan aan de fundatie. Wanneer er tijdens de periode van opdooi op de tennisbaan wordt gelopen of getennist, vormt elke voetstap een klein kuiltje. Vergelijkbaar met de voetstappen in het gravel. Het is niet moeilijk voor te stellen dat een onregelmatige ondergrond een onregelmatige balstuit veroorzaakt. En als een tennisser ergens een hekel aan heeft is het wel een bal die alle kanten opstuit behalve de juiste. Vervelender nog, de schade is ook nog lastig of soms niet te herstellen. In tegenstelling tot gravel kan de fundatie niet zomaar opnieuw uitgevlakt worden doordat er Probounce op ligt. Ontzettend jammer als er nog een paar jaar op getennist moet worden voordat de baan aan vervanging toe is.

Spelen kan wel na de periode van opdooi

Wat er feitelijk ontstaat tijdens opdooi is het volgende. De opgevroren lavakorrels komen los te liggen zodra het water begint te smelten. Er ontstaat ruimte tussen het Probounce en de lava fundatie. Er is hierdoor geen klankbord meer waardoor de balstuit onvoldoende is. Het beste is om de natuur haar gang te laten gaan. Op natuurlijke wijze zakken de lavakorrels en de Probounce vanzelf weer terug wanneer het gesmolten water weer weg kan stromen. Toch kan het soms verstandig zijn om de Probounce banen eerst aan te walsen voor het eerste gebruik, na de periode van opdooi..

Dit zijn de geldende richtlijnen bij sneeuw en vorst.

Het Bestuur en de SESO

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 6 82060248

Tennisvereniging Overbos (KvK nr. 40446181)

Herenweg 98
2361EV Warmond

KVK-nummer

40446181